Кипър иска още помощ от ЕС

Кипър иска още помощ от ЕС
Кипърци протестират срещу задълбочаването на кризата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви в петък, че ще призове лидерите на ЕС за допълнителна помощ, предаде АФП.

Причината е, че островната страна е изправена пред много трудна финансова ситуация в замяна на спасителен финансов пакет от еврозоната.

Президентът Анастасиадис съобщи, че е провел разговори с еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен преди днешната среща на министрите на финансите на страните от еврозоната в Дъблин, на която трябва да бъдат финализирани подробностите по спасителния пакет.

Президентът на Кипър планира да изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„В писмото до Барозу и Ромпой ще посоча, че политиката на ЕС към Кипър трябва да се промени и страната да получи допълнителна подкрепа, имайки предвид критичните времена, през които преминаваме“, каза Анастасиадис.

Междувременно от петък сутринта Кипър  облекчи безпрецедентния контрол над банковите активи. Този контрол бе въведен, за да спре масовото изтегляне на пари от банките.

Официално паднаха  ограниченията за всички трансакции за суми до 300 000 евро, но ограничението за теглене на суми до 300 евро на ден остава в сила поне още седем дни.

Причината за мярката е спешната нужда правителството да позволи на нуждаещия се от пари в брой бизнес да изплати задълженията към работници и доставчици.

#Жозе Мануел Барозу #Херман Ван Ромпой #Европейския съвет #ЕС #Дъблин #Оли Рен #Никос Анастасиадис #Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници