Трайчо Трайков: С такса пренос се изплащат загубите от „Белене" и „Цанков камък"

Трайчо Трайков: С такса пренос се изплащат загубите от „Белене" и „Цанков камък"
ЕРП-тата са успешни компании, обяви бившият икономически министър Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повишаването на такса пренос е единствено с цел да се вкарат повече приходи в НЕК заради загубите от проекта за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", обяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНТ.

По думите му договорите за "Марица изток" 1 и 3 са пречка за либерализирането на пазара.

"Когато НЕК трябва да изкупува ток на цена над средната, трябва да компенсира загубите си", посочи Трайков.

Според него обаче това не са единствените централи, които трябва да бъдат проверявани - в микса за битовите потребители има още две централи с по-висока цена от "Марица изток" 3, подчерта бившият министър.

Трайков посочи, че електроразпределителните дружества са успешни, тъй като след приватизацията им тяхната печалба се повишава всяка година.

"Само данъците, които те плащат на държавата са равни на приходите отпреди приватизацията. Това означава, че те са станали ефективни. Освен това те работят с два пъти по-малко персонал", подчерта Трайков.

Той коментира резултатите от проверката на прокуратурата, според които държавата не е потърсила неразпределен дивидент от ЧЕЗ. Според Трайков дивиденти са разпределяни единствено през 2010 г., като цялата останала печалба е реинвестирана в развитието на мрежата.

По думите му през 2011 г. правителството е задължило ЧЕЗ – Разпределение България и ЧЕЗ – Електро България да възлага обществени поръчки на ЧЕЗ България ЕАД само при условие че те не се възлагат на трети компании.

#Трайчо Трайков #ЧЕЗ #АЕЦ "Белене" #"Цанков камък"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници