Борисов: АЕЦ „Белене“ само с гаранции

Борисов: АЕЦ „Белене“ само с гаранции
В руските медии излязоха прогнози, че България може да се откаже и от този проект, след като се оттегли от строежа на петролопровода „Бургас–Александруполис“. Снимка: svejo. net
A A+ A++ A

Ако се стигне до подписване на споразумение за изграждането на АЕЦ „Белене“, държавата трябва да е гарантирана по редица стратегически въпроси.

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод прогнози в руските медии, че страната ни може да се откаже и от този проект, предаде БНР.

Министър-председателят критикува президента Георги Първанов и бившия премиер Сергей Станишев за подписания през 2006 г. договор, за който се плащат милиарди, без все още да има анализ доколко ефективна би била такава централа.

„Ние вече милиарди сме похарчили. Въпросът е как да направим така, че да не харчим повече. И ако се стигне до подписване на споразумение с тях, да сме гарантирани за следните неща. Първо – безопасност, второ – че тези реактори ще работят дълги години, а няма да ни ги спрат след 10 или 15, както първи, втори, трети, четвърти“, коментира премиерът.

Към другите условия Борисов добави колко ще струва електрическата енергия, която ще произвежда централата, и ще има ли пазар за тази енергия, ако в следващите години енергийната ефективност в света стане такава, че потреблението на ток спадне.

„Това са стратегически въпроси, по които аз много мисля, преди да взема решение, и то осланяйки се на мнението на експерти“, уточни той.

В Разградска област Борисов откри рехабилитирани пътни отсечки с обща дължина 46 км.

Проектът, включващ и кръгово кръстовище на един от най-опасните пътни участъци в региона, е на стойност близо 37 млн. лв.

75 на сто от средствата за реализацията му са осигурени от Европейска инвестиционна банка, a останалите – от държавния бюджет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници