Европа може да ни даде още пари за саниране на панелките

Европа може да ни даде още пари за саниране на панелките
Заради безпаричието все по-малко българи проявяват интерес към санирането. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия може да ни отпусне допълнителни средства за саниране на жилища в рамките на този програмен период, съобщи днес регионалното министерство. Договорката е постигната по време на среща в Брюксел между новия регионален министър Екатерина Захариева и еврокомисаря Йоханес Хан.

За този програмен период (2007-2013) са предвидени 50 млн. лева от Европа и 13 млн. от специално учредения фонд към МРРБ. Половината от стойността на санирането се покрива от държавата по Оперативна програма „Регионално развитие“, а останалата част – от домакинствата. Грантовото държавно финансиране трябва да е по-голямо, за да привлече повече желаещи. Повечето сгради са със собственици, които нямат финансови възможности да покрият своя дял, обясни на срещата служебният министър.

Предшественикът на Захариева – Лиляна Павлова, също преди време отчете, че най-вероятно заради безпаричието българите не проявяват интерес към обновяването на панелки.

До есента в министерството бяха подадени стотина заявления. Въпреки сравнително слабия интерес предишният екип на министерството имаше намерение да поиска пет пъти повече пари за периода 2014-2020.

#Екатерина Захариева #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници