Пламен Орешарски: Ако имаше риск за борда, Калин Христов щеше да си остане в БНБ

Пламен Орешарски: Ако имаше риск за борда, Калин Христов щеше да си остане в БНБ
Бившият финансов министър се притеснява от факта, че служебното правителство се е нагърбило с повече неща, отколкото може да свърши за 2 месеца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Не обичам прогнози с ниска степен на достоверност. В нашата страна много неща се говорят", каза бившият финансов министър Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали се готви да бъде следващия министър-председател на България.

Стачките издават проблеми в някой сектор или обществото, каза той в „На светлло" по Нова Телевизия, цитиран от blitz.bg.

„Всяка криза е възможност. Всяка криза издава, че начина, по който е управляван един сектор, едно общество, нещо не е наред". Протестите са доста стихийни и наред с някои обосновани искания се поставят и неизпълними въпроси, което е притеснително, според Орешарски.

Той смята, че бунтът срещу "банковото робство" може да се окаже много опасен.

"Банковата криза протича по един и същи изключително неприятен начин, водещ до обедняване на всички", обясни бившият финансов министър.

"Информацията, с която разполагам, ме прави по-спокоен", добави той и обясни, че българската банкова система след 1996-1997 стана много стабилна.

"Днес нашата банкова система е доста по-добре регулирана, отколкото в страни от стара Европа", смята Орешарски. Според него, няма проблем, че подуправителят на БНБ Калин Христов беше назначен за финансов министър.

"Добре е, че в тази среда президентът не назначи ново лице, а човек от гилдията. Ако имаше опасност за борда, Калин Христов щеше да си стои в БНБ", заяви той.

"Днес БНБ разполага със значително по-големи резерви, отколкото в началото на века", обясни той. Според него спадът в сумата на фискалния резерв показва, че са ползвани временно средства от целевите фондове – Сребърния и "Козлодуй". Това няма да е проблем, ако средствата се възстановят до края на годината.

"Има рискове. Данните за приходната част не са обнадеждаващи. Но не е коректно сега да се прави обобщение", каза Орешарски.

По отношение на плоския данък той обясни, че БСП винаги е имало дискусия за него, още при неговото въвеждане. Според него, сега в партията надделява мнението да се въведе поне още една ставка за по-високите доходи, както и необлагаем минимум. Но той не членува в партията, следователно неговото мнение не е решаващо.

Бившият финансов министър се притеснява от факта, че служебното правителство се е нагърбило с повече неща, отколкото може да свърши за 2 месеца. Все пак за това време то може да свърши няколко неща. "Да се успокои обществената атмосфера. В този смисъл е добре новите министри повече да работят и по-малко да приказват", смята Орешарски.

"Трябва да започнат да успокояват бизнес климата. И да внимават да не изпуснат приходите в бюджета", препоръча той на служебните министри. Според него за 2 месеца те биха могли да постигнат стабилизация.

Орешарски прогнозира, че има опасност след изборите да се стигне до патова ситуация, в която формирането на кабинет ще бъде много трудно. Той се притеснява и от разминаване на очакванията. Обществото очаква, че с новото правителство нещата ще тръгнат. "Моето мнение е, че те ще се влошат още повече. Поради най-простия принцип на инертност на икономиката", заяви той.

#Пламен Орешарски #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници