Служебното правителство закри "Държавната петролна компания"

Служебното правителство закри "Държавната петролна компания"
A A+ A++ A

Правителството одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С измененията в законопроекта се закрива Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ (ДП ДПК), съобщи БНТ.

Направените до момента анализи сочат, че след създаването на ДПК не са използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България.

От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес.

Създаването на държавната структура беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

Тогава финансов министър бе Владислав Горанов и той изразимнение, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции. Иначе официално компанията трябваше да управлява резервите на страната от горива.

#ДП ДПК #закриване #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници