Социалният министър: Не може да има реформа в политиката по доходите

Социалният министър: Не може да има реформа в политиката по доходите
Министърът на труда и социалната политика, Деяна Костадинова, заяви, че промени в политиката по доходите няма да има в мандата на служебното правителство
A A+ A++ A

Служебният министър на труда и социалната политика, Деяна Костадинова, заяви, че „реформа в политиката по доходите за този период и с този мандат не може да се направи".

„В същото време сме наясно, че действително хората са притиснати до стената, затова нашите усилия ще бъдат насочени в една такава кризисна ситуация еднократно да подпомогнем най-уязвимите групи", добави Костадинова.

Тя обясни, че в момента в Министерстовото на труда и социалната политика се правят разчети какви различни групи с какви мерки могат да бъдат подпомогнати, а Министерстовото на финансите прави разчети какви са възможностите в държавния бюджет, за да бъдат подкрепени тези групи.

Добавка от 65 лв за енергийни помощи не е обсъждана.

"Информацията, която в момента циркулира в публичното пространство не излиза от кабинета. В този смисъл аз с конкретна сума не бих могла да се ангажирам в момента и смятам, че е безотговорно и ще подведем хората, ако го кажем. Трябва да сме наясно, че по никакъв начин нашите действия няма да застрашат финансовата и фискалната дисциплина на страната", допълни министърът.

„Нека да мислим трезво. Ако в момента предприемем рискови действия, само след няколко месеца тези рискови действия същите ние, гражданите на страната, ще ги плащаме двойно и тройно, защото ако застрашим финансовата или фискалната стабилност на страната, това ще доведе моментално до падане на рейтинга ни, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и от там отново домакинствата ще страдат. Това служебното правителството няма да го приеме", заяви Костадинова.

Всички предложения подадени към МТСП ще бъдат обсъдени на Тристранния съвет, като до една седмица министър Костадинова ще може да отговори какво конкретно и реално ще може да се изпълни, съобщава БГНЕС.

Според министър Костадинова, предложението за взимане на дълг, за да се разплатят социалните плащания е най-рисковото и най-немотивираното.

"Фискалният резерв е стабилен. Силните месеци в приходната част тепърва предстоят. Възможностите са различни. Въпросът е бюджетът да се изпълнява така както е приет", увери тя.

"Нови работни места на реалния пазар на труда могат да се случат единствено и само, ако има икономически растеж. Със субсидирана заетост не бихме могли да говорим за нови работни места в този смисъл. Субсидираната заетост е един инструмент, които се използва в период на икономическа криза и висока безработица, каквато в момента е цяла Европа, това е един безспорен механизъм, но той не води до икономически растеж. Така че ако искаме да има нови работни места, трябва да подкрепим икономиката", каза Костадинова по отношение на новите работни.

#Деяна Костадинова #доходи #реформи #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници