Плевнелиев пред Би Би Си: Спирането на руските проекти беше смелост за кабинета „Борисов“

Плевнелиев пред Би Би Си: Спирането на руските проекти беше смелост за кабинета „Борисов“
Росен Плевнелиев не отрича пред Би Би Си, че Русия може да е допринесла за подклаждането на протестите у нас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решенията на правителството на Бойко Борисов да спре двата големи руски проекта в България – строежа на АЕЦ „Белене“ и на петролопровода „Бургас-Александруполис“, бяха много смели, обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си.

„Вярвам, че това, което се случи в България, има своите вътрешни, но и външни причини“, посочва още Плевнелиев в отговор на въпрос дали смята, че Русия има пръст в подклаждането на бунтовете в България като отмъщение заради спрените проекти.

Президентът обещава международен одит на приватизационни сделки от миналото, за да се установи дали са извърешни злоупотреби, като резултатите бъдат оповестени публично.

Според Плевнелиев задача на служебното правителство, назначено от него в сряда, е да поведе България в нова посока, към прозрачност, ефективност и взаимодействие.

В отговор на неговата молба организаторите на протестите обещали да прекратят за една седмица демонстрациите, които се провеждат всеки ден от 20 януари.

Росен Плевнелиев говори тихо, има математически и бизнес наклонности и често използва думата „мъдрост“, коментира Би Би Си.

Мъдростта на българите, излезли по улиците, защото ситуацията е нетърпима, мъдростта, която се изисква сега от непартийното служебно правителство, цитира британската медия българския президент.

Плевнелиев говори и за опасността, и за необходимостта от смелост – опасността, че финансовата стабилност, постигната с много усилия от предишните правителство, може да бъде изгубена, опасността, че хора отвътре или от чужбина могат да се опитат да удължат нестабилността или да се възползват в нея.

Българският президент говори и за тези, които трябва да се изправят срещу силните бизнес интереси.

„Българите са обикновено много консервативни и търпеливи, но когато има проблем, те действат“, категоричен е Плевнелиев.

Той посочва енергетиката и здравеопазването като сектори, в които са налети милиарди, които обаче са загубени, тъй като в секторите има непрозрачност или неефективност.

„Пътят, по който вървим, е опасен, но това е важно за България, защото не може да се чака повече“, казва още Плевнелиев пред Би Би Си.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #АЕЦ "Белене" #"Бургас-Александруполис" #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници