Вулкан изригна в Индонезия

Вулкан изригна в Индонезия
Вулканът Локон, намиращ се на индонезийския остров Сулавеси, изригна през нощта на 26 срещу 27 декември. Снимка: theaustralian.com.au
A A+ A++ A

Вулканът Локон, намиращ се на индонезийския остров Сулавеси, изригна през нощта на 26 срещу 27 декември.

Изригването е било минимално, така че засега не се налага евакуация на местното население. Въпреки това властите предупредиха обитаващите подножието на Локон да бъдат готови във всеки един момент да напуснат домовете си, предаде БГНЕС, позовавайки се на световни агенции.

Шумът от изригването е бил чут в радиус от около 5 км от кратера на вулкана, предизвиквайки паника сред десетте хиляди жители на двете най-близки селища.

При предишното изригване на Локон през юли т.г. бе обявена зона на опасност в радиус 3.5 км от кратера на вулкана, като тогава бяха евакуирани над 5 хил. души.

През последните няколко дни активността на Локон продължава да нараства, като снощи достигна своя пик. Отначало от кратера на вулкана бяха изхвърлени дим и вулканична пепел, последвани от незначително по мащабите си изригване.

Вулканолозите обаче предупреждават, че следващото изригване може да е доста по-голямо. Локон е един от най-активните 129 действащи вулкана на територията на Индонезийския архипелаг.

#Индонезия #вулкан #изригване #остров Сулавеси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници