БЕХ: Таксата за пренос на ток може да падне с до 10%

БЕХ: Таксата за пренос на ток може да падне с до 10%
Намаляването на таксата няма да свали автоматично цената на тока, предупреди шефът на БЕХ Михаил Андонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Таксата за пренос на електроенергия може да падне с между 5 и 10%, обяви шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов на извънреден брифинг.

Той не се нае да коментира как това ще се отрази върху цената за потребителите, тъй като тя се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи Дарик.

Андонов подчерта, че намаляването на таксата за пренос не означава автоматично корекция в цената с 5-10% надолу, а подобно понижение би могло да се калкулира в цената, като окончателното решение е на енергийния регулатор.

По думите на Андонов таксата за пренос, който включва достъп, пренос, зелената и кафява енергия, както и невъзстановяемите разходи, тези 17,50 евро на мегаватчас към цената могат да се намалят с до 10 на сто.

„Ако се ограничат заводските централи, ако се ограничат топлофикационните, където се плаща за кафява енергия, ако се намалят разходите, които дават в комисията американските централи, тези невъзстановими разходи също могат да се намалят. Там също ще падне добавката. Ако се намалят цените за студения резерв, които се дават за разполагаемост, също ще доведат до намаляване на добавката“, каза Андонов.

По думите му фонд за зелената енергия, от който да се покриват част от производството на ВЕИ-тата, също би могъл да има подобен ефект.

„При тази система, която не е под контрол при толкова малко потребление, трябва за започнат да се ограничават и ВЕИ-тата. Съгласно закона той има право до 48 часа и ще ги ограничава“, каза Андонов и се позова на законова възможност.

По думите на шефа на БЕХ не може едни да работят за сметка на другите.

#Михаил Андонов #Български енергиен холдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници