Българският енергиен холдинг върна заем за половин милярд евро

Българският енергиен холдинг върна заем за половин милярд евро
Източник: monitor.bg
A A+ A++ A

 

 

 Лихвеният процент, договорен за мостовото финансиране в размер на 535 млн. евро, е в размер на 3% за първите три месеца и на 3,5% за вторите три месеца, като процентите се изчисляват на годишна база. Това обясниха от Българския енергиен холдинг (БЕХ) в отговор на изнесените от зам.-председателя на политическа партия АБВ Румен Петков данни по отношение на пласираната от холдинга облигационна емисия. 

На брифинг Петков заяви, че "въпросът за лихвите по кредита на БЕХ трябва да бъде обект на парламентарна анкетна комисия".

 Първото тримесечие 3%, второто 3,5%, третото 4%, а агентът има право едностранно да увеличи приложимия лихвен процент до 8,5% годишно, мотивира се Петков и коментира - "Това е престъпление". В същото време "Енерго-Про" тегли кредит при 1,3% лихва, посочи Петков.

 През април 2016 г. БЕХ приключи преговори с инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране в размер на 535 млн. евро и последващо емитиране на облигационна емисия, обясниха от холдинга. Подписан беше договор между БЕХ и консорциума Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities.

 В края на юли Българския енергиен холдинг пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса, с набраните средства на 2 август холдингът погаси мостовото финансиране. Така БЕХ заплати лихва само за 11 дни за второто тримесечие, обясниха оттам. Възможността за увеличаване на лихвата до 8.5% въобще не е приложена поради погасяването на мостовия заем, категорични бяха от БЕХ. Пласирането на облигацията само за 3 месеца показва високата оценка на инвеститорите за БЕХ и осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл, подчертават от енергийния ни холдинг.

#Български енергиен холдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници