ЧЕЗ и ЕВН отчитат тока извънредно заради промяната в цената

ЧЕЗ и ЕВН отчитат тока извънредно заради промяната в цената
Клиентите на двете дружества ще могат сами да отчитат показанията си. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН, които работят съответно в Западна и Югоизточна България, обявиха във вторник, че са готови да отчетат извънредно електромерите заради очакваната промяна в цената на тока, съобщи „Дневник“.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обеща да обяви във вторник по-ниска средно със 7% цена, която да влезе в сила с днешна дата - 5 март.

ЧЕЗ е ангажирала допълнително 435 служители, които да отчитат уредите при удължено работно време и в почивните дни.

На сайта на дружеството е публикуван и график, по който ще работят.

Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на битовите клиенти ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени, съобщават от ЧЕЗ.

Компанията дава възможност абонатите, ако желаят, сами да запишат новите показания и да ги предадат в някой от центровете за обслужване лично, по телефона, по факса или в сайта й.

„Клиентите, желаещи да се възползват от тази възможност, трябва да направят своя отчет и да подадат данните към компанията до 11 март в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ, на телефонната линия 0700 10 010 (меню 2), на zaklienta@cez.bg, на факс (02) 8959 667 и през уеб сайта www.cez.bg“, заяви Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

Битовите клиенти, които ще се възползват от предоставената възможност, трябва да посочат данните от електромера (по всички тарифи), клиентски или абонатен номер, датата на отчитане, трите имена на титуляр и адрес на обекта, за който се декларират показания, обявиха от ЧЕЗ.

Фактурите ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари цени и по нови цени, посочват от дружеството.

Същата възможност предлага и ЕВН.

Процедурата, предвидена от това дружество, е потребителят да подаде в офисите на компанията декларация с данните на електромера си, като посочи и клиентския си номер.

Целта е да се гарантира достоверност на данните.

Компанията ще преизчисли сметките на онези, чиито електромери не бъдат отчетени, по формулата, която е прилагала при предишни промени на цената.

Потреблението по старите цени ще се изчисли, като броят на дните от датата на отчитането през февруари до 5 март се умножи по среднодневната консумация на клиента за пълния отчетен период.

По същия начин ще се пресметне и потреблението по новите цени, като в този случай се броят дните от 5 март до деня на редовното отчитане същия месец.

#ЧЕЗ #ЕВН #ДКЕВР #Петър Баран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници