Сергей Станишев: ГЕРБ съзнателно водят енергетиката към срив

Сергей Станишев: ГЕРБ съзнателно водят енергетиката към срив
Дава се предимство на скъпата пред евтината енергия, коментира Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Правителството на ГЕРБ съзнателно води държавния енергиен сектор към срив“, заяви на брифинг в централата на партията лидерът на БСП Сергей Станишев.

„В последните дни се появи информация за тежкото състояние на държавния ТЕЦ „Марица-изток 2“. Електроенергийният системен оператор определя кои източници на електроенергия с каква мощност да работят и то е отговорно в момента за въвеждането на непазарен и антисоциален модел на управление“, коментира Станишев, цитиран от БГНЕС.

„Дава се предимство на скъпата пред евтината енергия, с предимство за ВЕИ, на частните ТЕЦ-ове, на АЕЦ „Козлодуй“ и на последно място - на ТЕЦ „Марица-изток 2“, изброи той.

По думите му тази цена се плаща от хората.

„Електроенергийният системен оператор има правото да ограничи скъпата енергия и да разшири използването на евтините източници“, смята Станишев.

„Кои са енергийните монополисти във ВЕИ - сред тях са добре познати личности като г-н Иво Прокопиев, г-жа Цветелина Бориславова, EVN, AES - американската фирма. Те продават на цена близо 700 лв. за мегаватчас“, уточни лидерът на БСП.

„Тази електроенергия се изкупува приоритетно от НЕК и по този начин им се гарантират свръхпечалби, на гърба на държавата и хората. Част от тези сделки са от времето на г-н Иван Костов чрез неизгодни договори“, коментира още Станишев.

„Вместо това правителството на ГЕРБ дава разрешения за въвеждане на нови мощности - цената възлиза до 200 лв. за мегаватчаса за Гълъбово и 96 лв. за мегаватчаса за ТЕЦ „Марица-изток 3“, обясни той.

„През 2012 г. ДКЕВР признава авансово разходи за сероочистващата инсталация за 100 млн. лв. на ТЕЦ „Бобов дол“. АЕЦ „Козлодуй“ произвежда 60% от електроенергията си за регулирания микс при цена 44 лв. за мегаватчаса при себестойност 53 лв. и 40% - за свободния пазар, като по този начин губи“, посочи Станишев.

„В началото на 2012 г. правителството на ГЕРБ прекрати износа на електроенергия, после го възобнови, но с високи такси от ДКЕВР, което я прави неконкурентоспособна“, подчерта лидерът на БСП.

По думите му АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „"Марица-изток 2“ не могат да изнасят пълноценно заради високите такси.

„Точно това е един от механизмите на ГЕРБ и правителството на Борисов за източване на българската енергетика. С тези пари те запушват дупките в бюджета, което на практика е национализация. Всички производители продават на НЕК, която е докарана до фалит, защото изкупува приоритетно скъпия ток, който изкара хората на улицата“, категоричен е Станишев.

„АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“ съзнателно се водят към фалит. В опита да покажат, че всичко след тях води до хаос, ГЕРБ водят държавата в абсолютно неизвестна посока“, каза още лидерът на БСП.

„Ще предложим Народното събрание да вземе решение да се наложи мораториум за всички разпоредителни сделки на това правителство и на служебното до изборите, включително за БДЖ „Товарни превози“, за концесионни сделки и други“, ангажира се Станишев.

„На последното заседание на Министерския съвет тихомълком бе дадено на концесия следващата част от пристанище Бургас на г-н Домусчиев срещу символична такса за 35 г., през които ще се реализират десетки милиони печалба“, каза още той.

#Сергей Станишев #АЕЦ "Козлодуй" #ТЕЦ "Марица-изток 2" #Иван Костов #ТЕЦ "Бобов дол" #ДКЕВР #НЕК #БДЖ "Товарни превози" #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници