Яне Янев: Шефове на ЕРП-тата да декларират доходите си

Яне Янев: Шефове на ЕРП-тата да декларират доходите си
Според Яне Янев трябва да са публични и доходите на българските еврокомисари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имуществото си да декларират не само висшите държавни служители, а и директорите на ЕРП-тата, ТЕЦ-овете, ВЕЦ-овете, както и кандидатите за народни представители, предложи лидерът на РЗС Яне Янев.

Янев обяви предложението си на пресконференция, на която бе представен проект на РЗС за изменение и допълнение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, съобщи „Фокус“.

Янев предлага да се смени и името на закона - Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и обществени длъжности.

„Трябва да излязат парите и имуществото на тези, които са пазени с чадър. Новият закон посочва кои хора ще подлежат на незабавно вписване в регистрите на Сметната палата – българското общество да разбере какви са заплатите на шефовете на ЕРП-тата“, настоя Янев.

Според него трябва да са публично ясни и доходите на българските еврокомисари.

„България дължи годишна внoска на ЕС. Коректно и почтено е да се знае какви доходи получават Кристалина Георгиева и Меглена Кунева. Обществото трябва да има информация за лица, които заемат длъжности в структури на ЕС и НАТО“, обясни лидерът на РЗС.

„Досега тези лица бяха пазени. Кой ги криеше? Кой направи така тези хора да не подлежат на контрол на държавата?“, попита Янев.

Според него всички кандидати за народни представители на предстоящите избори също трябва да декларират доходите и имуществото си.

„След дъжд качулка. След като бъдат избрани, тогава декларират доходите си. Слагаме разпоредба всички кандидати за народни представители в 14-дневен срок да декларират. Тогава обществото ще има информиран избор“, заяви Янев.

„И съдебната система не може да остане скрита и покрита. Не може инспекторатът към ВСС да не подлежи на контрол по смисъла на този закон. Искаме инспекторатът ежегодно да декларира“, каза Янев.

Той уточни, че законопроектът ще бъде изпратен на медиите във вида, в който е входиран.

#Яне Янев #Кристалина Георгиева #Меглена Кунева #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници