Фандъкова: „Топлофикация“ не работи добре с клиентите

Фандъкова: „Топлофикация“ не работи добре с клиентите
По отношение на инвестициите има сериозен напредък, но по отношение на работата с клиентите напредъкът е нулев, посочи Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Важното за мен е „Топлофикация“ да работи добре с клиентите – нещо, което не забелязвам, и това е моята критика. По отношение на инвестициите има сериозен напредък, но по отношение на работата с клиентите напредъкът е нулев“, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

„За да няма проблем в сметките, отчетът трябва да е ежемесечен“, каза Фандъкова и добави, че е възложила да се потърсят и други варианти.

„Работи се всеки ден. Започнахме работа по този въпрос още преди протестите, защото още с излизането на декемврийските сметки, които се установи, че са доста по-високи, аз възложих проверка“, каза още Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

„Очевидно беше, че има проблем. Веднага след като излязоха сметките, аз назначих проверка на всички сметки за декември. Имаше анализ, не бях удовлетворена от него, поканих експерти, направих срещи и поканих хората да участват“, подчерта тя.

„Топлофикация-София“ е в тежко финансово състояние не от вчера, каза кметът и припомни, че когато общината получила това дружество от държавата, то било с огромни задължения.

„В момента има изготвени 21 инвестиционни проекта на „Топлофикация“, каза Фандъкова.

Кметът на Столичната община е назначила специална проверка, за да се знае кой носи отговорността за несъбраните задължения на дружеството.

„Дружеството има право да ги търси само през давностния срок от три години“, обясни Фандъкова.

Според нея трябва да си плати този, който е виновен за това, че задълженията не са събрани навреме и давността им е изтекла.

„Дружеството води дела и ги губи поради изтичането на този давностен срок“, посочи кметът.

„Всеки, който се съмнява, трябва да изиска проверка. Възложила съм на външните експерти да направят проверка. Всяка сграда, която потребителите желаят, може да бъде проверена междинно“, каза Фандъкова.

Труден, но не невъзможен вариант са индивидуалните договори с вертикалните щрангове, смята Фандъкова.

„Търси се решение за изолиране на апартаменти на гражданите, които не желаят да се отопляват. Трябва да има различни договори със собствениците на апартаменти и отделно с етажната собственост“, каза още кметът.

„Работи се във всички посоки. Поставя се въпросът и за приватизация на „Топлофикация“, за да има различни оператори. Много е важно да се подхожда разумно, експертно, без да се бавим обаче, защото хората не могат и не искат да чакат“, каза Фандъкова.

„И в момента „Топлофикация“ е подала шест проекта, които ще се финансират по фонд „Козлодуй“. Във финансовото състояние на дружеството няма много възможности за получаване на финансиране“, каза кметът.

#Йорданка Фандъкова #София #"Топлофикация"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници