Депутатите решиха телекомите да не могат да подновяват договори по телефона

Депутатите решиха телекомите да не могат да подновяват договори по телефона
Има много случаи, при които след телефонно обаждане на мобилен или кабелен оператор клиентите са се оказвали с договори, които реално не са подписани, обясни Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Операторите да не могат да налагат договори на своите клиенти само след телефонно обаждане, записаха депутатите в Закона за защита на потребителите на първо четене.

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров обясни, че има много сигнали, в които след телефонно обаждане на мобилен или кабелен оператор клиентите са се оказвали с договори, които реално не са подписани, съобщи Дарик.

Тази практика е прекратена с промените. Очаква се те да бъдат потвърдени и на второ четене още следващата седмица.

„Без окончателния подпис на човека да не можеш да се окажеш с договор. Обажда ти се някой по телефона и пита „Харесвате ли нашия оператор?“. Ти казваш, че имаш добро мнение и се оказваш след един такъв невинен разговор с договор. Можете да видите конкретните жалби до Комисията за защита на потребителите“, коментира Димитров.

По думите му към него са били отправени много такива сигнали.

Съпредседателят на Синята коалиция обясни, че от парламентарното обединение още през октомври миналата година са внесли проект за промени в Закона за електронните съобщения, като са смятали, че ако той се приеме, въпросът ще бъде уреден.

Оказало се обаче, че колегите му от транспортната комисия в парламента не са приели там да се урежда въпросът, затова сега той се решава със Закона за защита на потребителите.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи съставът на Комисията за защита на потребителите да се избира от Народното събрание, съобщи „Фокус“.

При обсъждането на промените в Закона за защита на потребителите Костов заяви, че парламентът трябва да избира контролните органи.

В комисията трябва да има хора, които ще защитават интересите на потребителя, а не мълчат чрез бездействие към монополите, коментира Костов.

Той отново призова за съставянето на програмно правителство, което да приеме важните промени в законите срещу господстващото положение на монополите.

Според Костов съгласието по приемането на промените в Закона за защита на потребителите показва, че по важните теми може да има консенсус и затова може да се създаде програмен кабинет.

#Мартин Димитров #Закона за защита на потребителите #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници