Местан хвали президента Плевнелиев, ДПС ще връща мандата

Местан хвали президента Плевнелиев, ДПС ще връща мандата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път заяви, че ДПС няма да сформира нов кабинет, след като получи мандат за това от президента и призова действията на държавния глава да бъдат оценени положително.

С връщането на мандата за съставяне на правителство от страна на ДПС ние очакваме политическият процес в страната постепенно да се нормализира, каза в Русе председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА.

По думите му това обаче ще зависи доколко президентът и излъченият от него служебен кабинет ще съумеят да реализират онези намерения, чути от изявлението му днес.

Местан обясни, че ДПС ще получи мандата във вторник - 5 март, и ще го върне веднага. Президентът го е информирал, че това няма да се случи в петък, тъй като "има съображения от чисто технологично естество".

По думите на Местан с връщането на мандата "президентът ще се окаже най-овластеният човек в българската държава".

"По тази причина ние трябва да бъдем позитивни в оценката си за държавния глава. В този смисъл ще оценим обръщението му към нацията, което той отправи от трибуната на Народното събрание, като една своеобразна програма за действие на българската държава в периода до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май", каза Местан.

По думите му най-важното в това изявление е опитът за първи път, малко по-систематизирано, да се постави въпросът кои от исканията на протестиращите български граждани трябва не просто да бъдат разбрани, но и задължително реализирани, за да се успокои ситуацията, и кои са онези идеи, които няма как да бъдат разбрани и възприети предвид на характера им.

"Тук всички политичеки сили и държавни институции трябва да се освободят от евентуалното си популистко увлечение и да кажат, че има идеи, осбено тези, които са насочени срещу конституционния ред и демократичното устройство на страната, които няма как да бъдат приети", заяви Местан.

По-рано в четвъртък пресслужбата на президента обяви, че връчването на мандата на ДПС се отлага и вместо утре ще се случи на 5 март.

#Лютви Местан #ДПС #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници