КРИБ скочи срещу „анархията“ на новите енергийни правила

A A+ A++ A

Представители на бизнеса изразиха в четвъртък загриженост за качеството на приеманите спешни законови промени в последните дни от работата на Народното събрание.

По-специално страховете им са, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) получава право да променя цените на тока, когато си реши, без да са разписани случаите, в които може да предприема такива стъпки.

Това й позволява да наруши всички останали разпоредби в Закона за енергетиката и граничи с анархията, се посочва в разпратена до медиите декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), предаде „Медиапул“.

Бизнес организацията настоява за прозрачност, предсказуемост и устойчивост на бизнес средата и обществените отношения.

„Приетото по спешност изменение на Закона за енергетиката, даващо право на ДКЕВР да променя цените на електрическата енергия, е по принцип добра идея, но само ако има ясни правила в какви случаи то може да се използва - например след регулаторен одит, при промяна на цените на енергийните ресурси и други“, се казва в декларацията.

В противен случай, допълва КРИБ, „една такава разпоредба, позволяваща на регулаторния орган да нарушава всички останали разпоредби на същия закон, може да има сериозни обратни последици и граничи с анархия в сектор, където единствено ясните правила, прозрачните процедури и предсказуемите решения са гаранция за равнопоставеност и обществено доверие“.

Представителите на бизнеса обявяват, че подкрепят предложенията за създаване на силен независим и ефективен енергиен регулатор и приветстват започналите проверки в електроразпределителните дружества, но настоява те да обхванат целия енергиен сектор (държавните Български енергиен холдинг, Електроенергиен системен оператор, Национална електрическа компания и производителите. КРИБ призовава също така резултатите от такава проверка, каквато поиска и държавният глава Росен Плевнелиев, да бъдат публично оповестени и обществото да разбере защо бяха повишени цените през юли 2012 година.

#КРИБ #БЕХ #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници