Парламентът зачерква петролопровода „Бургас-Александруполис“

A A+ A++ A

След като в сряда окончателно бе сложен край на проекта за АЕЦ „Белене“, в четвъртък икономическата комисия в парламента сложи кръст и на Бургас-Александруполис.

Това стана, след като депутатите приеха на първо гласуване законопроект за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас–Александруполис, предаде money.bg.

От МФ обясниха, че не са предвидени санкции в междуправителственото споразумение. Освен това според Виенската конвенция преди започване на даден проект, всяка страна участничка е вложила някакви средства и реално не си дължат обезщетение при нереализация на проекта.

Основната причина за спиране на проекта е, че не е икономически и финансово изгоден за страната. Българското участие в проекта в акции е в размер на 6 милиона долара. Оказа се, че Русия поискала да финансира нашата част от проекта.

Депутатите в икономическата комисия не пропуснаха да се скарат. Социалистите поискаха от МФ вместо да пращат експерт, който не е отговарял за проекта, да се появи лично финансовият министър.

Независимият депутат Марио Тагарински и представителите на ГЕРБ поискаха още днес да бъде гласуван законопроектът.
Румен Овчаров припомни, че ОВОС на проекта е положителна и заяви, че и сега на пристана в Бургас тонове нефт се разтоварват по руска технология от 60-те години.

В крайна сметка „краят“ на Бургас-Александруполис бе сложен на първо четене с 15 гласа „за“. Така ГЕРБ отбеляза 2:1 по отношение на края на проектите от т.нар. Голям шлем в енергетиката, които включваха АЕЦ „Белене“, Бургас-Александруполис и газопровода Южен поток, който  получи зелена светлина.

#петролопровод #Бургас-Александруполис #АЕЦ "Белене" #Марио Тагарински #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници