Мартин Димитров: Ако се построи АЕЦ „Белене“, токът ще скочи с 50%

Мартин Димитров: Ако се построи АЕЦ „Белене“, токът ще скочи с 50%
„Ако се вземе решение да се строи „Белене“, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани“, предупреди депутатите Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Токът от АЕЦ „Белене“, ако, не дай си Боже, се построи, ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от тока от АЕЦ „Козлодуй“. Ако се построи АЕЦ „Белене“, токът ще скочи с 50%“, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

„Ако се вземе решение да се строи „Белене“, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани“, каза още Димитров по време на обсъждането в парламента на проекторешения, свързани с референдума от 27 януари, цитиран от „Фокус“=

„Българският бюджет, валутният борд не може да понесе 20 млрд. лв. разход за строежа на АЕЦ „Белене“.

По думите му скъпият ток днес до голяма степен се дължи на „Белене“.

Димитров се обърна към Янаки Стоилов от БСП с думите: „Вие сте председател на правната комисия на БСП. Вие сте най-голямото острие на БСП, а призовавате законите да не се спазват. Трябваше да се скриете от този дебат“.

„Този дебат има важна стойност, за да се определят политическите партии. Има опасност АЕЦ „Белене“ да започне да се строи, затова е важно отсега всяка партия да се определи и да заяви ясна позиция“, каза още Димитров.

„Нямам основания да се крия от този дебат“, отговори Янаки Стоилов и посочи, че за последните 15 години цената на електроенергията се е повишила за потребителите 6 пъти.

Независимият депутат Тодор Великов заяви, че „Белене“ трябва да се строи, защото това е прагматично решение.

В целия свят има инвеститори, но вие ги прогонихте, заяви Великов.

„Не се съмнявам, че ще се опитате в следващия парламент да направите широка коалиция за строителството на АЕЦ „Белене“. Дори Жан Виденов не си е позволявал да прави толкова мегаломанска глупост“, заяви Мартин Димитров.

#Мартин Димитров #Янаки Стоилов #Тодор Великов #АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино