Кметът на Варна: Няма да подавам оставка

Кметът на Варна: Няма да подавам оставка
Оставката ми трябва да удовлетворява тези, които я искат, и да не бъде в ущърб на тези, които са ми гласували своето доверие, обясни кметът на Варна Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският кмет Кирил Йорданов обяви, че е анализирал внимателно ситуацията около протестите във Варна и страната и до момента анализите му не показват необходимост той да подаде оставката си.

„Оставката ми трябва да удовлетворява тези, които я искат, и да не бъде в ущърб на тези, които са ми гласували своето доверие“, обясни Йорданов на спешно свикана пресконференция, цитиран от „Дневник“.

„За мен са гласували 55% от 70 хил. варненци, участвали в последните избори“, каза кметът в отговор на въпроса не са ли достатъчни гласовете на 30 хил. души от вчерашното протестно шествие във Варна, които скандираха под прозорците на кабинета му „Оставка!“.

На друг въпрос, колко точно хора трябва да поискат оставката му, за да я подаде, Йорданов не даде ясен отговор, позовавайки се на „количествени измерения“ на подобен въпрос.

Кирил Йорданов нарече самозапалването на Пламен Горанов с искане за оставката му на 20 февруари т.г. „трагичен, драматичен случай“.

Кметът на Варна, който е юрист, заяви, че „по случая е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийство“.

„Това не е моя квалификация, каза Йорданов. Убеден съм, че тази формулировка не удовлетворява обществените нагласи, но това е юридическата формулировка.

Йорданов заяви, че е извършена щателна проверка в информационния масив на Община Варна и в него не са открити никакви знаци Пламен да е искал информация от администрацията, среща в приемните на кмета или извън тях, както и да му е бил отказван контакт или информация.

„В чисто човешки план това е много тежък, не знам дали това е най-точната дума, инцидент. Преживявам го и аз!“. Йорданов уточни, че е поискал във Варна да пристигне националният консултант по изгаряния, за да консултира екипа, който се грижи за Пламен.

„Ако досъдебното производство установи каквото и да е мое отношение по случая, веднага, незабавно и без покана ще подам оставката си. Веднага!“, каза Кирил Йорданов и направи дълга пауза, преди да продължи.

Йорданов отговори отрицателно на въпроса знае ли кой е бил общинският служител, прибрал плаката с искане за оставката му, който Пламен е носел със себе си при самозапалването.

Варненският кмет обяви, че не е подписвал нито един от договорите, касаещи сделки на общината с ТИМ.

„Направил съм щателна проверка. Галерията за съвременно изкуство във Варна е отдадена на концесия за 35 г., стадион Варна е апортиран в смесено дружество, а крайбрежната „Алея Първа“ е продадена на „Холдинг Варна“ без мое участие“, каза още Йорданов, цитиран от БГНЕС.

#Кирил Йорданов #Варна #Пламен Горанов #протести #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници