Дипломатите на Чехия в Брюксел тръгнаха да бранят лиценза на ЧЕЗ в България

Дипломатите на Чехия в Брюксел тръгнаха да бранят лиценза на ЧЕЗ в България
Снимка: архив
A A+ A++ A

Чешки дипломати в Брюксел са се заели със ситуацията около проблемите на енергийния гигант ЧЕЗ (CEZ) в България, където компанията е изправена пред опасността да ѝ бъде отнет лицензът.

Много от членовете на Европейската комисия вече са получи съответната информация, съобщи Чешката осведомителна агенция, цитирана от БТА.

„На правителствено равнище Чехия е привлякла вниманието на членове на Еврокомисията към събитията, свързани с компанията ЧЕЗ в България, а именно на еврокомисаря по енергетиката (Гюнтер) Йотингер, еврокомисаря по конкуренцията (Хоакин) Алмуня, еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле“, заяви посланикът на Чехия в Европейския съюз Мартин Повейшил в изявление за чешки журналисти.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт и еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние също са били информирани, добави посланикът.

България е изправена пред сериозна вътрешна политическа криза. Премиерът Бойко Борисов подаде оставка в сряда на фона на масови протести срещу високите цени на електроенергията.

Борисов заяви във вторник, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет и българският регулатор започна процес, който може да доведе до тази стъпка, припомня чешката агенция.

Чешкото правителство, както и ЧЕЗ, в която държавата държи мажоритарен дял, няколко пъти изразиха убеждение, че ЧЕЗ не нарушава нито българското законодателството, нито директивите на ЕС, допълва агенцията.

#ЧЕЗ #Чехия #лиценз #ЕРП #ЕК #ЕС #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници