Станишев: ГЕРБ изцяло вън от служебното правителство!

Станишев: ГЕРБ изцяло вън от служебното правителство!
Снимка: БТА
A A+ A++ A

Служебното правителство, което ще се формира до предсрочните избори, трябва да бъде без участието на досегашните управляващи от ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Смятаме, че в тази ситуация единственият правилен изход е формирането на служебно правителство“, заяви лидерът на БСП и председател на Парламентарната група на КБ Сергей Станишев минути преди началото на консултациите при президента, цитиран от БГНЕС.

„Не може служебното правителство да бъде второ издание на управлението на ГЕРБ. Няма да приемем под никаква форма участие в служебно правителство от страна на ГЕРБ. Всички политически лица, заместник-министри, съветници на министри, областни управители трябва да бъдат освободени“, категоричен е Станишев.

„Не казвам това самоцелно. Първата задача на служебното правителство ще бъде да каже какво е състоянието на държавата, как се изпълнява бюджетът, на колко е паднал фискалният резерв и какви са задълженията на болниците“, каза Станишев.

Той поиска да стане ясно и какви са задълженията на държавата към бизнеса.

„Второто нещо, което трябва да направи служебното правителство, е да подготви честни и почтени избори. Настояваме Цветан Цветанов и хората от неговото обкръжение, че не трябва да имат досег с ръководството на МВР, това включва както зам.-министрите, така и ръководителя на ГДБОП Станимир Флоров“, каза още лидерът на левицата.

„Областните управители, при които ще се съхраняват изборните книжа, които са назначени от ГЕРБ и са техни политически лица, не трябва вече да бъдат областни управители“, смята Станишев.

„Третата задача на правителството е спешно да предприеме мерки, които да отговарят на исканията на хората от протестите, трябва да се изясни ситуацията с цените на тока и състоянието на здравеопазването. Напоследък излезе информацията, че намаляват с 20% парите за болнична и доболнична помощ, трябва да стане ясно как ще се справят болниците, как ще обслужват хората“, добави той.

„Трябва да се осигури плащането на увеличението на пенсиите от първи април и увеличението на учителските заплати, за да могат хората да оцелеят“, каза още Станишев.

„Днес всички партии, които са поканени при президента, трябва да заявят своята позиция за това дали смятат, че е възможно формирането на друго правителство, защото подозирам, че партия ГЕРБ ще направи всичко възможно да се задържи във властта, за да може те да правят изборите“, коментира той.

„Аз бях шокиран вчера да прочета една статия на ръководителя на „Информационно обслужване“, което по традиция брои изборите. Той заявява, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройна коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи. Как да се разбира това от страна на човека, който ще ръководи преброяването на изборите, че е готов да се фалшифицира? Той трябва да си подаде оставката и в „Информационно обслужване“ трябва да има ръководство, в което да са представени всички политически сили, за да може вотът да бъде почтено преброен“, коментира още Станишев.

Според него управляващите досега, които и днес управляват, се стремят да създадат хаос и несигурност в държавата и за хората.

„Това е очевидно с вчерашните платени протести, с хора, докарани срещу пари, и това създава допълнително напрежение. Трябва успокоение на държавата и ясна отговорност за действията, които трябва да бъдат свършени“, смята той.

#Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино