Мирослав Найденов: Субсидии за тютюнопроизводителите ще има през март

Мирослав Найденов: Субсидии за тютюнопроизводителите ще има през март
Тютюнопроизводителите не трябва да се притесняват от политическите сътресения, увери Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парите за тютюнопроизводителите са налични в план–сметката на Държавен фонд "Земеделие" и има готовност да бъдат изплатени преди края на месец март, обяви министърът на земеделието и храните в оставка Мирослав Найденов по време на Консултативен съвет по тютюна.

Тютюнопроизводителите не трябва да се притесняват от настоящите политически сътресения в страната, и че средства за тютюнопроизводство са предвидени в бюджета и ще достигнат до тях, увери Найденов, цитиран от „Дневник".

В съобщението на министерството не се посочва размерът на помощта, но по предварителни изчисления тя е около 73 млн. лв.

Тютюнопроизводителите са посочили, че "за пръв път министър им позволява да прекрачат прага на министерството, изслушва ги и ги разбира", съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

А най-голяма била благодарността им за това, че "министърът е създал среда, в която може да се работи прозрачно и конструктивно, убедил ги е, че всички в сектора трябва заедно да дискутират проблемите".

Найденов посочи, че понякога е било много трудно да отстоява позицията за подпомагане на този сектор, най-вече заради рестриктивната финансова политика.

"Трудно беше и да получим разрешение от Европейската комисия за изплащане на субсидия за сектор тютюн, но го направихме и бяхме една от малкото държава в Европейския съюз", допълни той.

Найденов изрази надежда този, който го наследи на поста, "да прояви същото разбиране и подкрепа за сектора както у нас, така и пред Европейската комисия, защото този сектор има нужда от подпомагане и е единствено препитание за мнозина, живеещи в едни от най-красивите, но за съжаление и най-бедни райони в ЕС".

#Мирослав Найденов #субсидии #тютюнопроизводители #Европейския съюз #Европейската комисия #Държавен фонд "Земеделие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници