Дебелите родители имат дебели деца?

Дебелите родители имат дебели деца?
A A+ A++ A

Майките с наднормено тегло по-често имат деца с наднормено тегло. Това сочи последно проучване на експертен екип от диетолози в САЩ.

Небрежното отношение на майките към теглото им се прехвърля и върху техните деца. Това е крайно опасно, защото обикновено тези деца са обречени на доживотно наднормено тегло.

В детския организъм броят на мастните клетки може да се увеличава. При възрастните мастните клетки могат да нарастват само по обем, но не и като брой. Ако в детето още от ранна възраст се образува голям брой мастни клетки, за него ще бъде много по-трудно да поддържа нормално тегло в зряла възраст.

Затлъстяването през последните десетилетия се превръща в един от най-опасните фактори за човешкото здраве. Наднорменото тегло с всички последици от него влошава и скъсява живота на милиони хора по целия свят.

Особено опасна тенденция е затлъстелите родители да имат затлъстели деца. Влошеното здраве от детска възраст, наред с липсата на здравословни хранителни навици, обрича тези деца на лошо качество на живот от ранна възраст.

Според американското изследване над 40% процента от затлъстелите родители имат затлъстели деца, което е изключително тревожна тенденция. Предвижда се семейните лекари и педиатрите да провеждат интензивни обучителни кампании за здравословно тегло и детско здраве.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници