Русенци си направиха елха от книги

Русенци си направиха елха от книги
Елхи от книги се правят по цял свят. Снимка: newyorker.com
A A+ A++ A

Нестандартна елха от книги направиха библиотекарите от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

Библиотекарите в Русе решиха да създадат празнично настроение на своите читатели по оригинален начин, използвайки опита на европейските библиотеки, съобщи БГНЕС.

Елхата от книги е висока около 1,10 м и е била изработена за около 3 часа, като на няколко пъти библиотекарките е трябвало да я развалят и пренареждат заради равновесието на конструкцията.

Те са обиколили всички фондове, дори и хранилището, за да намерят подходящи томове като цветове и заглавия. За основа на необичайното коледно дърво са били използвани изданията на Большая советская энциклопедия, тъй като тя е не само сериозен справочен труд, но и много стабилна.

Художествената литература е представена от български писатели, сред които например са Ивайло Петров и Виктор Пасков, от чуждестранни автори и от някои пикантни заглавия.

Оказва се, че така подредените книги провокират интереса на читатели, които решават да си вземат за вкъщи издания, присъстващи в коледното дърво.

За щастие не се е наложило то да бъде разваляно, тъй като във фондовете е имало достатъчно екземпляри от въпросните книги. Като закачка на върха е била поставена книгата „Трудови отношения“.

„Дай Боже другата година да е добра в този смисъл - да имаме работа, да се радваме на много читатели“, казват библиотекарите. Допълнителната украса е направена от забравени в книгите картички и книгоразделители, а също така и от стари читателски карти.

Според русенските библиотекари в България това е първата подобна елха от книги, а догодина те смятат да направят още по-голямо дърво с изданията, които ще постъпят във фондовете.

#елха #книги #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници