Не откриха дефекти в електромерите, свалени пред очите на Добрев

Не откриха дефекти в електромерите, свалени пред очите на Добрев
Лично министър Делян Добрев присъства на проверката на МИЕТ, Института по метрология и Агенцията по метрологичен и технически надзор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само един от трите електромера, демонтирани по желание на клиенти на ЧЕЗ, е показал отклонение, и то от 1%, съобщи председателят на Българския институт по метрология Динка Иванова.

Проверките на трите електромера бяха предприети вследствие на оплаквания на граждани от високите цени на тока, предаде БГНЕС.

Заради твърде високите декемврийски сметки за ток хиляди граждани в цялата страна излязоха на многократни протести през изминалата седмица. Енергийното министерство и електроразпределителните дружества хвърлиха вината за увеличението върху по-дългия отчетен период, повечето почивни дни и по-ниските температури.

През 2012 г. са направени общо 6700 експертизи на електромери, като 2/3 от тях са по сигнал на електроразпределителните дружества, а 1/3 – по сигнал на граждани, сочи статистиката на Института по метрология.

Според данните на института едва в 5% от случаите, когато сигналът е подаден от гражданите, се открива нередност.

Динка Иванова обясни още, че отклонението от 1%, което е показало един от свалените във вторник и занесени в института електромери, е в съответствие с нормата за този клас уреди.

За последно ЧЕЗ е проверяван през ноември 2012 г., когато не са установени нередности в изпълнението на дейностите на дружеството, съобщи представителят на държавната инспекция по метрологичен контрол.

До момента монополистът е декларирал, че са сменени над 300 000 стари електромери.

От Българския институт по метрология направиха уточнението, че направената от тях проверка доказва само, че електромерите не се поддават на метеорологични влияния, което не означава непременно, че друга проверка няма да покаже дефект.

#ЧЕЗ #електромер #високи сметки #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници