Удар по България: МОК вади борбата от олимпийската програма

Удар по България: МОК вади борбата от олимпийската програма
Станка Златева – носителка на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

МОК са разгледали доклад, в който на основание на повече от 30 критерия се дава оценка на всеки един от 26-те вида спорт, участващи в програмата на Летните игри, предаде БГНЕС. Агенцията не уточнява дали става въпрос за класическата, свободната или женската борба. Това решение на МОК се определя като сензационно, тъй като с най-големи шансове да напуснат олимпийската програма бяха модерният петобой и таекуондото.

Окончателно решение ще бъде взето на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември, на която ще бъде избран домакинът на Олимпиадата през 2020 г., за която претендират Мадрид, Истанбул и Токио.

Борбата е част от олимпийската програма от възстановяването на Игрите през 1896 г. В следващото издание през 1900 г. отсъства, а свободния стил се завръща като олимпийски спорт с теглови категории през 1904 г.

Женската борба прави своя дебют през 2004 г. Състезателите се борят в два стила - свободен и класически, при който не се позволява използването на крака и борба под кръста. Жените се борят само свободен стил.

Това е най-системно развиващият се български спорт в последните години. На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. най-успешната ни състезателка Станка Златева спечели сребърен медал. Общо през 2012 г. борците ни завоюваха 24 медала от световни, европейски първенства и олимпийски игри.

Сред застрашените от изключване са модерен петобой, таекуондо, тенис на маса, бадминтон.

Спортовете, които се борят да попаднат в олимпийската програма за 2020 г. са бейзбол, скуош, спортно катерене, карате, уейкборд и ролери.

#Международният олимпийски комитет #борба #МОК #Станка Златева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници