Независима Шотландия ще кандидатства повторно за членство в ЕС

Независима Шотландия ще кандидатства повторно за членство в ЕС
На 15 октомври в Лондон премиерите на Шотландия и Великобритания Алекс Салмънд (вляво) и Дейвид Камерън (вдясно) подписаха споразумение за провеждане на референдум за независимостта на Шотландия през 2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Шотландия вероятно ще трябва да кандидатства повторно за членство в организации като ООН и Европейския съюз (ЕС), ако обяви независимост през 2014 г., предупреди юридически документ, оповестен от британското правителство.

Решението за отделянето на Шотландия ще бъде взето на референдум, споразумението за чието провеждане подписаха премиерите на Великобритания и Шотландия Дейвид Камерън и Алекс Салмънд през октомври 2012 г.

Остатъкът от Обединеното кралство ще продължи да съществува в днешния си вид от гледна точка на международното право, ако шотландците вземат решение да се отделят през 2014 г., обявиха двама експерти в специалния си доклад, поръчан от Лондон, цитиран от АФП и БГНЕС.

Шотландия обаче ще се превърне в „нова държава“, следователно ще престане да бъде част от хиляди договори и организации, включително НАТО, МВФ и Световната банка, сочи текстът.

„Ако тя стане независима, единствено остатъкът от Великобритания ще продължи да има същите права, задължения и власт съгласно международното право, което означава, че няма да се налага да предоговаря съществуващите споразумения или да кандидатства отново в международни организации“, съобщи „Даунинг стрийт“ в комюнике.

Експертният документ, дело на професорите Джеймс Крофърд от Кеймбридж и Алан Бойл от Единбургския университет, изтъква четири причини за заключението си.

Първо, в повечето случаи от последните години се е работело по подобен начин – при Великобритания-Ирландия през 1922 г., Индия през 1947 г., Сингапур и Малайзия през 1965 г., Бангладеш и Пакистан през 1971 г., Съветския съюз през 1990 г. и Южен Судан през 2011 г.

Второ, преобладаващата част от населението и територията винаги са били важен и определящ фактор. „Остатъкът“ от Обединеното кралство ще има мнозинство както от гледна точка на населението (92%), така и от тази на територията (68%).

Трето, „водещата роля на Лондон в международния ред“, като една от само петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, членка на НАТО, ядрена сила и членка на ЕС, означава, че всяка промяна на правния й статут би „причинила огромни смущения“.

И последно, британското правителство вече настоя, че няма никакви намерения да превръща страната в „нова държава“.

#Великобритания #Шотландия #независимост #ЕС #НАТО #ООН #МВФ #Световна банка #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #Алекс Салмънд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници