ЕРП-тата обещаха само разсрочено плащане на високите сметки

ЕРП-тата обещаха само разсрочено плащане на високите сметки
След направени проверки на сметките от страна на министерството Делян Добрев посочи три причини за нереално високите сметки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Енергоразпределителните дружества ЧЕЗ, EVN и „Енерго про” ще осигурят възможност за разсрочено плащане на високите сметки за електричество.

За това се договориха представители на монополистите и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев на извънредна среща в неделя вечерта, на която присъства и финансовият министър Симеон Дянков, предаде информационна агенция „Фокус”.

Хиляди граждани излязоха на безпрецедентни протести срещу монополите и високите сметки за ток и парно в цялата страна в неделя. Недоволни от непосилните суми, начислени за енергия, те настояха за национализиране на ЕРП-тата и търсене на отговорност на подписалите сделките в енергийния сектор в България през годините.

След направени проверки на сметките от страна на министерството Делян Добрев посочи три причини за нереално високите сметки.

„Отчетният период през декември 2012 г. е бил с продължителност 34-40 дни, като средният отчетен период по принцип е 28-30 дни. Причина за това забавяне на отчитането са дългите почивни дни около Коледните и Новогодишните празници,” отбеляза енергийният министър.

По думите му, не може да се прави сравнение със сметките за месец ноември, тъй като и декември 2012 г. термометрите са отчитали значително по-ниски температури. Отражение върху сметките на потребителите оказва и увеличението с 14% на цената на тока от 1 юли 2012 г., като 8% от тях се дължат на ВЕИ-проектите за зелена енергия, а останалите 5% са невъзстановими разходи – тези по дългосрочните договори за „Марица Изток 1” и „ТЕЦ Марица Изток 3”.

Монополистът за Западна България ЧЕЗ обеща след стопяването на снега да инвестира в енергопреносната инфраструктура и така да реши проблема с ниското напрежение в мрежата в по-малките населени места.

От ръководството на „Енерго про” посъветваха гражданите, които имат съмнение за своите сметки, да подадат сигнал в централите във Варна, като поеха ангажимент тези сигнали да бъдат проверени.

#ЕРП #ЧЕЗ #ЕВН #Енерго-Про #EVN #електроразпределителни дружества #Делян Добрев #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай