Младенов: Нямаме закони, според които да обявим "Хизбула" за терористи

Младенов: Нямаме  закони,  според които да обявим  "Хизбула" за терористи
Николай Младенов подчерта, че с атентата се свързва военното крило на шиитската организация, а не политическото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма закони, които да позволяват да обявим "Хизбула" за терористична организация, както са направили Холандия и Великобритания, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

"Обаче няма и нужда подобни текстове да се приемат", обясни Младенов в интервю за "Дарик". 

Младенов уточни, че на 18 февруари на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС ще запознае колегите си с политически анализ на случилото се.

"В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на "Хизбула" носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък", категоричен беше той.

Външният министър, подчерта, че с атентата се свързва военното крило на шиитската организация, а не политическото. Младенов припомни, че ливанският премиер, в чието правителство има членове на политическото крило на "Хизбула", е обещал да съдейства на България с разследването на атентата.

Той посочи, че най-разочароващото за него било поведението на опозиционните политически сили.

„Ако наистина искаха да видят някакви други аргументи, тогава, като им се представи докладът, трябваше да кажат: добре, да спрем, да обсъдим нещата с нашите ръководства, а не да започнат да подскачат като ощипани булки. Шест месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях”, обясни Младенов.

#Николай Младенов #"Хизбула" #терористична организация #атентат #Бургас #България #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници