„Транснефт“: Излизането на България от „Бургас–Александруполис“ е незаконно

„Транснефт“: Излизането на България от „Бургас–Александруполис“ е незаконно
Българското правителство предложи в сряда на Народното събрание окончателно да зачеркне споразумението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на българския парламент за възможното излизане на страната от проекта за газопровод „Бургас–Александруполис“ при всички положения ще бъде нелегитимно, заяви говорителят на компанията „Транснефт“, представляваща интересите на Русия в проекта, Игор Дьомин, предаде БИЗНЕС-ТАСС.

„Излизането на която и да е страна от проекта се регламентира от два документа. Договорът на консорциума за строителството на петролопровода предвижда, че напускането е възможно само след завършване на периода на развитие, т.е. след започването на експлоатацията. Другият документ, уреждащ отношенията между страните, е Виенската конвенция, но нейното действие влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът“, посочи Дьомин.

Българското правителство предложи в сряда на Народното събрание окончателно да зачеркне споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас–Александруполис.

Това стана, след като изтече направеното от България  преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие.

През 2008 г. беше подписано междуправителствено споразумение за реализацията на проекта, в който Русия получава 51%, а България и Гърция по 24,5%. Общата дължина на тръбата е около 300 км. През 2011 г.  България обяви, че се отказва от проекта и изплати на Русия разходите, направени за финансиране на българското дялово участие в проекта. Аргументът на българското правителство бе, че проектът е неизгоден.

 

#газопровод #"Бургас-Александруполис" #Русия #Българско правителство #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници