България зачеркна окончателно "Бургас - Александруполис"

България зачеркна окончателно  "Бургас - Александруполис"
Българското правителство се отказа от "Бургас-Александруполис" на 7 декември 2011 г. с аргументите, че е финансово и икономически неизгоден за нас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет предлага на Народното събрание да денонсира споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис, съобщи правителствената пресслужба.

Това стана след като изтече направеното от България  преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие.

Решението е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на Международната проектна компания - фазата на разработка на проекта.

Съгласно анализите, петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007-ма година споразумение. Българското правителство се отказа от "Бургас-Александруполис" на 7 декември 2011 г. с аргументите, че е финансово и икономически неизгоден за нас. Проектът тревожеше и бургазлии, които се препитават главно от туризъм.

Веднага след отказа ни Русия заяви, че ще си търси 6,2 млн. евро загуби от нашето оттегляне. Страната ни междувременно си плати всички годишни вноски по проекта.

#Бургас - Александруполис #Русия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници