Съветът на ЕС праща експерти по контратероризъм при българските власти

Съветът на ЕС праща експерти по контратероризъм при българските власти
Във вторник българският вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че съществува „обосновано предположение“ за принадлежността към въоръженото крило на ливанската групировка „Хизбула“ на двама от тримата извършители на атентата на 18 юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специализирана в контратероризма група на Съвета на Европейския съюз ще проведе извънредна среща с български експерти във връзка с оповестената информация за атентата в Бургас, пише „ИЮ Обзървър“.

Във вторник българският вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че съществува „обосновано предположение“ за принадлежността към въоръженото крило на ливанската групировка „Хизбула“ на двама от тримата извършители на атентата на 18 юли.

Въпреки предположенията за евентуалната среща между европейските експерти по контратероризъм с българските власти „ИЮ Обзървър“ отбелязва, че решението за включване на „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации на ЕС трябва да бъде взето от външните министри на държавите членки, предаде БГНЕС.

Това трябва да стане след политически дискусии за последиците от това за външната политика на съюза от дипломати в специализирани отдели по сигурността.

Някои държави - членки на съюза, като Великобритания вече правят правно разграничение между политическото и военното крило на „Хизбула“, отбелязва изданието.

Други като Франция, бивша колониална сила в Ливан, се въздържат от включването на организацията в черния списък заради опасения, че това може да дестабилизира още повече разделената страна и региона като цяло.

#„Хизбула" #Ливан #Франция #Великобритания #Съвет на ЕС #контратероризъм #„ИЮ Обзървър"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници