Експерти за делото срещу имамите: Има злоупотреби в тълкуването на религиозни термини

Експерти за делото срещу имамите: Има злоупотреби в тълкуването на религиозни термини
Продължава делото срещу имамите в Пазарджик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имамите са злоупотребявали с тълкуването на религиозни термини, според вещи лица по делото за радикален ислям в Пазарджишкия окръжен съд.

В съда продължава изслушването на вещите лица по делото за радикален ислям. До момента отговори на въпроси на прокуратурата и адвокатите дадоха вещите лица Клара Стаматова-Тонева и Антоний Гълъбов, предаде информационна агенция "Фокус".

Общото заключение на всички вещи лица е, че ислямът е религия, която дава възможност за плурализъм, а от тук и възможност за злоупотреби – радикализъм, проповеди за насилие.

Литературата, върху която са работили експертите, е относима към салафитското течение в исляма. Има и връзка с така наречения уахабистки салафизъм. Голяма част от религиозната литература е написана в минала епоха, а друга част от нея е опит за съвременна интерпретация на написаното.

Клара Тонева посочи, че в изследваната от нея литература, предоставена й по делото, се съдържа едностранно тълкуване на термина джихад, като основното му значение е извън представата за полагане на усилия от страна на мюсюлманите по пътя към Аллах.

В двете книги – „Пътят на вярата” и „Прелестите на Исляма” се злоупотребява с това понятие. Експертката посочи също, че традиционният за България ислям се е формирал на основата на битово-празнични ритуали и традиции, предавани през поколенията. Той проявява толерантност към друговерците, докато в посочената литература няма такава.

Антоний Гълъбов посочи, че брошурата, която е изследвал „Уважаеми, братко” е проповед, насочена към широка аудитория. Той каза, че брошурата е стандартизирана и е предназначена за разпространение, а не е част от личен дневник или лични бележки. Нетрадиционното в нея е, че се разглежда ситуация, при която един мюсюлманин убива друг. Внушава се, че истинската вяра е само една. Пренебрегват се гражданските ангажименти на хората – самостоятелният избор, гражданското участие в обществото, свободното движение, равноправието между половете.

Антоний Гълъбов каза още, че в материалите, които е проучил, се твърди, че в немюсюлманската държава трябва да се спазват шериатските закони.

Предстои изслушването и на експертите Симеон Евстатиев и Иван Дюлгеров.

#Пазарджик #имами #дело #вещи лица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници