Борисов обвини „Слави Бинев и кръга „Банкя“ за скандала с досието за вербуване му

Борисов обвини „Слави Бинев и кръга „Банкя“ за скандала с досието за вербуване му
В интервю за вестник „Преса“ Бойко Борисов заявява, че в основата на скандала с досието му за вербуване са „Слави Бинев и кръгът „Банкя“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Наричайки я „пълна глупост“, премиерът Бойко Борисов отрече информацията, че е бил информатор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП).

Според публикация на сайта „Биволъ“ от неделя, настоящият министър-председател е бил вербуван през 1996 г., след като началник-сектор в ЦСБОП Спас Спасов предложил той „да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор с перспективи за регистрация в по-горни категории СС, за което има качества“.

Според проучването на документа, предоставен от свързания с „Уикилийкс“ сайт „Болканлийкс“, оперативният работник, който е предложил Борисов за информатор, е Младен Георгиев, който през 1997 г. е бил освободен от ЦСБОП заради „връзка с групировки“, от 2008 г. работи в ДАНС, а от 2009 г. е главен секретар на агенцията.

В интервю за вестник „Преса“ Бойко Борисов заявява, че в основата на скандала с досието му за вербуване са „Слави Бинев и кръгът „Банкя“.

„Не знам за такова предложение, това е пълна глупост“, категоричен е премиерът в отговор на въпрос дали е бил агент на ЦСБОП.

„Нито съм агент Буда, нито съм подписвал някакъв документ“, продължава той.

Бойко Борисов обяснява като „част от кариерата“ поста на главен секретар на ДАНС, който бившият оперативен работник Младен Георгиев заема при управлението на неговия кабинет.

„Винаги сме помагали на МВР, многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича“, казва още премиерът, според когото скандалът има за цел „да изкарат нещо лошо, дори и да е положително“.

Пред вестник „Преса“ Бойко Борисов посочва, че две седмици преди публикуването на разследването от сайта „Биволъ“ са го потърсили за коментар, след което премиерът „накарал Цветанов да провери всичко“.

#Младен Георгиев #„Болканлийкс" #„Биволъ" #Слави Бинев #вербуване #ЦСБОП #Бойко Борисов #вестник „Преса" #министър-председател на България #Буда #досие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино