Четири компании искат да купят „Глобул“, според „Ройтерс“

A A+ A++ A

Четири големи телекома се състезават за закупуването на българския мобилен оператор „Глобул“, а стойността на сделката се очаква да бъде около 700 милиона евро (950 милиона долара), съобщи източник с преки сведения за процеса, цитиран от „Ройтерс“.

„Глобул“ е контролиран от най-големия гръцки телеком ОТЕ, който планира да продаде българския си филиал, както и сателитния си отдел ЕласСат, за да рефинансира 1,8 милиарда евро от дълга си до началото на 2014 г., пише „Ройтерс“, цитирана от БГНЕС.

„Тюрк Телеком“, мобилният оператор „Тюрксел“ и норвежката компания „Теленор“ правят необходимото проучване на „Глобул“, втория по големина мобилен оператор в България, съобщи пред „Ройтерс“ източникът, пожелал да остане анонимен.

„Дойче Телеком“, който притежава 40% от ОТЕ, също проявява интерес към българския й клон, който беше обявен за продажба заедно с веригата за продажба на електроника „Германос“. Тя ще се включи само ако наддаването е под очакванията, разкри източникът. „Дойче Телеком“ се включи по-скоро за да окуражи другите играчи да направят сериозни оферти“, съобщи източникът.

„Глобул“ и ОТЕ отказаха коментар на информациите. Източникът разкри, че срокът за подаване на офертите изтича на 18 март, а сключване на сделката може да се очаква по-късно през март или през април. Втори запознат източник обаче заяви, че ОТЕ може да реши да отмени продажбата, след като си осигури 700 милиона евро чрез емисия на ценни книжа в сряда. Тя покрила голяма част от задълженията за изплащане на ОТЕ за тази година и облекчила нуждата й от ликвидни средства до степен, че компанията да може да се справи с дълга си дори без да се налага да продава „Глобул“, заяви източникът.

ОТЕ може да реши да запази „Глобул“, който е един от най-ефективните й и доходоносни клонове, заяви вторият източник, но допълни, че ще продължи процедурата и ще вземе крайно решение въз основа на подадените оферти. „За момента, изглежда, нещата се движат по-скоро към сделка“, заяви първият източник.

„Глобул“ има 7% дял от общите продажби на ОТЕ и около 9% от печалбите преди облагането с данъци, посочва „Ройтерс“.

#Глобул #телеком

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"