Телеком обещава две услуги, предоставя едната! Съдът потвърди забраната на нелоялната практика, наложена от КЗП

Телеком обещава две услуги, предоставя едната! Съдът потвърди забраната на нелоялната практика, наложена от КЗП
A A+ A++ A

С окончателно решение Върховният административен съд остави в сила заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на телеком - според медиини публикации става въпрос за БТК, който при сключването на договори от разстояние е отправял предложение за две услуги, а впоследствие е предоставял само едната, без да уведоми потребителите за това своевременно.

На търговеца ще бъде наложена санкция в размер на 2000 лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще.

Служители на телекомуникационното дружество са отправяли по телефона предложение към абонатите за сключване на договор за две услуги. Едната дава право на 200 безплатни минути към всички оператори, а другата – срещу допълнителната сума от 2.90 лв. на месец кратките текстови съобщения да се таксуват по 1 стотинка. Впоследствие на клиентите е изпращан по пощата договор, в който е била включена само услугата 200 безплатни минути.

Експертите на КЗП и магистратите са категорични, че това е нелоялна практика. Независимо от обстоятелството, че в поднесения за подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден, тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретно предложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрез изпратените от търговеца документи.

Потребителите разбират, че втората услуга – изпращане на кратки текстови съобщения за 1 стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва когато получат първата си месечна фактура и установят, че всеки SMS е таксуван по редовния тарифен план на телекома.

След влизането в сила на заповед на регулаторния орган за забрана на нелоялна практика, засегнатите от нея граждани имат право да развалят сключения договор и да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.



#ВАС #телеком #нелоялна практика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »