ЕК към Румъния: Членовете на правителството и парламента да са образец за почтеност!

ЕК към Румъния: Членовете на правителството и парламента да са образец за почтеност!
Румъния трябва да свърши още много работа, за да постигне определените й от ЕК цели, пише в мониторинговия доклад на Комисията. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Обвинените в корупция румънски министри да подадат оставка, а парламентаристите – да престанат да пречат на антикорупционните разследвания срещу тях, препоръча Европейската комисия в мониторинговия доклад за Румъния, оповестен в сряда.

Докладът включва равносметка за напредъка в съдебната система на Румъния през последните 6 години, предадоха АФП и БГНЕС.

Членовете на правителството и на парламента трябва да бъдат образец за почтеност, подчертават авторите на документа.

Те констатират, че на Румъния предстои още много работа, за да заздрави своята съдебна система и да сложи край на корупцията.

„Зачитането на конституцията и на решенията на Конституционния съд беше възстановено, но незачитането на независимостта на правосъдието и нестабилността, с които се сблъскват съдебните институции, продължава да буди тревога“, се казва още в доклада на изпълнителния орган на ЕС.

Подчертава се също, че е много важно „начело на Националното управление за борба с корупцията да бъде назначен нов главен прокурор, който да се ползва с доверието на гражданите и да проявява нужните независимост, почтеност и професионализъм, за да се получат добри резултати в борбата с корупцията“.

„Трябва да се свърши още много работа, за да се постигнат целите, определени от Еврокомисията“, продължава ЕК.

Във вторник румънското правителство увери във връзка с предстоящото публикуване на доклада, че е изпълнило ангажиментите, поети през 2012 г. пред ЕК в сферата на правовата държава.

#ЕК #Румъния #мониторингов доклад #корупция #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници