Пред парламента запалиха десетки фенери срещу радиацията

Пред парламента запалиха десетки фенери срещу радиацията
След снощния концерт „НЕ на енергийната окупация“ „Зелените“ продължават с мероприятията в зашита на позиция „не“ на референдума. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки запалени фенери, образуващи знака на радиацията поставиха природозащитници пред Народното събрание.

„Организираме молитва за това децата на България никога да не преживеят това, което преживяха децата на Украйна, на Беларус, на Русия. Онези български деца, които преживяха Чернобил, а някои от тях за съжаление не са вече между живите и по целия свят никое дете повече да не преживява ядрени ужасии," каза Петко Ковачев от партия „Зелените".

Според него е крайно цинично под формата на грижата за енергийната сигурност, самите хора да дават жертви, предаде БГНЕС.

„С фенерите наредиха емблемата на радиоактивността - знака в жълто и черно, защото в крайна сметка опасността, макар и невидима, защото човек няма сензори за радиацията, е прекалено видима, когато се огледаме наоколо и видим как наши приятели влизат в раковите отделения," обясни още той.

Според Петко Ковачев, властта и ЦИК не само, че не са овладели и не са подготвили добре процедурите за референдума, а са изпуснали всичко от контрол.

Матей е едно от децата, които дойдоха днес на своеобразната молитва, както призна сестра му – заради фенерите. Малкият е на 7 г. и каза, че е дошъл, защото обича природата, а най-често обича да ходи в гората. Сестра му Боряна го довела, защото смята, че е интересен такъв начин на показване на собственото мнение.

„Смятам, че има много по-екологични начини да се добива електроенергия и в крайна сметка бъдещето на земята е точно в разработването им и използването им," каза момичето.

#„Зелените" #Петко Ковачев #ядрена енергетика #радиация #референдум #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници