ЕК съди България само заради вътрешния енергиен пазар, твърди МИЕТ

ЕК съди България само заради вътрешния енергиен пазар, твърди МИЕТ
Причината за завеждането на делото е закъснялото прилагане на две ключови за вътрешния енергиен пазар директиви - за електроенергията и тази за природния газ. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия съди България само заради правилата за вътрешния енергиен пазар, признаха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Причината за завеждането на делото е закъснялото прилагане на две ключови за вътрешния енергиен пазар директиви - за електроенергията и тази за природния газ.

Оценката на ЕК е, че България прилага тези две директиви само отчасти, заради което Комисията иска за всяка частично транспонирана директива санкция в размер на 8448 евро на ден.

Еврокомисарят по енергетиката заяви, че от изпълнението им зависи как ЕС ще се справи с предизвикателствата, свързани с енергията и климатичните промени и дали ще си гарантира сигурни доставки на достъпни цени.

От МИЕТ отричат информацията, че Съдът на ЕС е сезиран и заради мерките за енергийна ефективност, които трябваше да бъде транспонирани в националното законодателство до 9 юли 2012 г.

От ведомството на Делян Добрев уверяват, че са предприети всички необходими действия във връзка с непълното установяване на европейските норми за вътрешния енергиен пазар.

След приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката на 3 юли 2012 г., той е нотифициран пред ЕК и в базата данни на Европейския съюз, посочват от МИЕТ.

Подзаконовите нормативни актове трябва да се приемат в срок от 1 г.

Министерство е изпратило три писма (на 15.08.2012 г.; 3.10.2012 г.; 4.01.2013 г.) до енергийния регулатор, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на документите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.

Те се отнасят до регулиране на цените на електрическа енергия и природния газ, лицензирането на дейностите в енергетиката и правилата за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев е отговорил само на едно от писмата, с което уверява, че нормативните актове по изброените сектори ще бъдат приети до 31 декември 2012 г.

Сезирането на Съда на ЕС от ЕК се отнася само до непълното транспониране на правилата за вътрешния енергиен пазар. Това не отнася отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от НЕК, което се осъществява с прилагането на Директива 2009/72/ЕО. В момента тече процедура по отделянето на двете дружества.

#МИЕТ #ЕК #вътрешен енергиен пазар #Делян Добрев #Закон за енергетиката #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници