От НСО ще ползват оръжие и белезници за задържане на нарушители

От НСО ще ползват оръжие и белезници за задържане на нарушители
НСО остава на подчинение на президента, който ще назначава и освобождава началника й, но съгласувано с Министерския съвет, както и ще утвърждава структурата и числения състав на службата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителите на Националната служба за охрана (НСО)няма да имат полицейски правомощия, но ще могат да използват оръжие и белезници при задържане на нарушители.

Това предвижда приетият на първо четене закон за НСО, който депутатите гласуваха с 83 „за", трима бяха „против", а 31 се задържаха, предаде БТА и БГНЕС.

Досега НСО функционирше на основа на постановление на Министерския съвет от 1992 г.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 април 2013 г. , за да бъде осигурен достатъчно продължителен „период на узнаване" за гражданите, държавните институции и служителите в специалните служби.

НСО остава на подчинение на президента, който ще назначава и освобождава началника й, но съгласувано с Министерския съвет, както и ще утвърждава структурата и числения състав на службата.

Законът предвижда още да се запази военният статут на служителите, ноофицерите и сержантите от НСО няма да имат полицейски правомощия.

Регламентирана е и възможността за осъществяване на охрана на задгранични представителства на България.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че служителите на НСО ще могат да използват и белезници, както поискаха в четвъртък от ръководството на службата след нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган миналата събота.

„От това, което се случи през последните дни, трябва да направим извода, че някои правомощия може и трябва да се повишат", каза той.

Той обясни, че служителите на НСО ще могат да използват оръжие при абсолютна необходимост и да задържат лица, но при определени условия.

„Не става въпрос за класическото правомощие на полицаите да задържат за 24 часа. Служителите на НСО ще могат да дават разпореждания, да се легитимират, да изискват информация, да проверяват опасни предмети и лица, да използват технически средства, лични предпазни средства, физическа сила, помощни средства. Ще могат да използват оръжие в много определени случаи, когато става дума по-скоро за залавяне на нарушител, и то при условие, че е съпроводено с медицински преглед и предаване на полицейските органи с протокол", уточни Вучков.

Депутатът от ДПС Четин Казак каза, че е добре да се помисли за ясно дефиниране като задължение на НСО да охранява национални форуми на парламентарно представена политическа партия, за да бъдат избегнати подобни случаи като този на Осмата национална конференцията на ДПС.

Според Казак е необходимо да се гарантира и ефективен външен контрол върху НСО.

Депутатът от ДПС поиска още прозрачни критерии за подбор на служители в НСО, за да няма съмнения за дискриминация на етническа и религиозна основа.

Депутатът от „Атака" Венцислав Лаков пък попита защо членовете на Конституционния съд трябва да ползват автомобили на НСО и с какво те са по-застрашени от един депутат.

Той запита същото и по отношение на столичния кмет, коментирайки, че е отпаднала охраната за българския патриарх.

Лаков посочи още, че се разрешават прекалено големи правомощия на държавните охранители при специалния режим на движение и че те ще могат да спират превозно средства с огнестрелно оръжие.

#НСО #белезници #задържане #оръжие #зам.-министър на вътрешните работи #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници