Вучков: Правомощията на служителите в НСО трябва да се повишат

Вучков: Правомощията на служителите в НСО трябва да се повишат
Заместник вътрешният министър посочи, че в отделни глави на законопроекта са очертани видовете охрана, охраняваните лица, охраняемите обекти, както и какви са правомощията на офицерите и сержантите от НСО. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Националната служба за охрана (НСО) се нуждае от законпроект, защото в момента функционира на основа на постановление на Министерския съвет от 1992 г., зави зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

В петъчния парламентарен контрол се очаква депутатите да обсъдят проектозаконите за НСО, както и за Държавната агенция „Разузнаване". Вторият проектозакон беше обсъден и гласуван на първо четене.

По неговите думи това е абсолютно ненормално от юридическа гледна точка, защото НСО има доста малко оперативно-разузнавателна информация, без която не може да осъществява дейността си, предаде думите му БГНЕС.

Вучков посочи, че в отделни глави на законопроекта са очертани видовете охрана, охраняваните лица, охраняемите обекти, както и какви са правомощията на офицерите и сержантите от НСО.

„Така, че искам да прочета тези правомощия... а пък изглежда на фона на случилото се през последните дни някои от тези правомощия трябва да се повишат", добави зам.-министърът.

Според него правомощията в законопроекта са добра основа да се мисли дали да се попълват или някои от тях да се орязват.

„Служителите могат да дават разпореждания, да се легитимират, да изискват информация, да проверяват опасни предмети и лица, да използват технически средства и системи, на лични предпазни и лични средства, на физическа сила, помощни средства и специална техника, включително и белезници. Да използват оръжие в много определени случаи, задържане на лице при много определени условия, съпроводено с медицински преглед и предаване на полицейските органи с протокол", прочете Вучков.

Гръцката полиция е нахлула в атинското метро, за да разпръсне стачкуващите служители

25 януари 2013 | 08:09 | Агенция "Фокус"

Начало / Гърция

Атина. Гръцката полиция за борба с безредиците е нахлула в депо на атинското метро рано тази сутрин, за да разпръсне стачкуващи служители, които не се подчиниха на правителствената заповед да се върнат на работните си места, предаде Ройтерс.
По време на акцията са възникнали сблъсъци между полицията и стачкуващите работници на метрото. Полицията е задържала около 10 стачници, след като е нахлула през металната врата на депото малко след 4 часа тази сутрин. Една жена е приета в болница с леки наранявания.
Продължаващата стачка е поредното изпитание за крехката управляваща коалиция в Гърция, която среща съпротивата на профсъюзите при изпълнението на рестриктивните мерки, които бяха поискани от международните кредитори.

Европа ще трябва да остане дълго в Мали

Европа ще трябва да остане дълго в Мали, тъй като само военната победа няма да отстрани опасността за сигурността на континента на задната ни врата. Това заяви белгиецът Жил дьо Кершов, който от 2009 координира действията на ЕС в борбата с тероризма.

"Краят на военната операция съвсем няма да е краят на историята", коментира белгиецът положението в африканската страна, която е една от 25-те най-бедни държави в света. Като се позовава на доклади на разузнавателни служби той допълва, че между 500 и 1000 от ислямистките бойци, действащи в северните райони на Мали, са заклети джихадисти, готови да жертват живота си. Той припомня, че Европейският съюз е останал глух за предупрежденията на Франция и Испания отпреди 3-4 години за растящата опасност за сигурността на Европа в района на Субсахара. Страните от ЕС също трябва да обърнат внимание на положението в Пакистан, което безпокои най-много бившата колониална сила Великобритания от останалите 26 страни-членки.

Според контратерорист №1 на Европа Мали се нуждае от силна полиция и, заедно със съседните й държави, от създаване на специална юрисдикция за разследване, съдене и осъждане на заподозрените в тероризъм и участие в организираната престъпност. В близките седмици в Мали ще бъдат изпратени 250 европейски офицери за обучение на местните военни. /АФП

Брюксел / Белгия

#НСО #законопроект #служители #правомощия #зам.-министър на вътрешните работи #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници