6 уволнения в НСО заради покушението над Доган

6 уволнения в НСО заради покушението над Доган
След опита за покушение над Доган, шефът на НСО ген. Тодор Коджейков даде пресконференция, на която бе категоричен, че службата няма отговорност за охраната на Осмата национална конференция на ДПС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шестима охранители от Националната служба за охрана (НСО) ще бъдат уволнени заради нападeнието над почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В събота, по време на Осмата национална конференция на Движението за права и свободи, Доган бе нападнат с пистолет от 25-годишния Октай Енимехмедов, докато на трибуната изнасяше дългоочаквания си доклад.

След опита за покушение над Доган шефът на НСО ген. Тодор Коджейков даде пресконференция, на която бе категоричен, че службата няма вина за това, че охраната се е явила минути след нападението, през което време делегатите на форума се саморазправиха с Енимехмедов.

Коджейков посочи, че НСО отговаря само за личната охрана на Доган, както и на още няколко лица по протокол, но сигурнотта на конференцията е била поверена на фирмата, която охранява НДК – „Крон“.

Охраната на „Крон“ е трябвало да проверява всички гости и делегати на форума, които влизат в НДК.

Очаква се да бъде уволнен шефът на сектор „Масови мероприятия, гости и чужди делегации“ към НСО полк. Красимир Станчев, информира вестник „Преса“.

Дисциплинарни наказания ще понесат петимата охранители, които са били в НДК, между които шефът на охранителния екип на Ахмед Доган Георги Занев и шефът на авангарда Георги Райков.

Според „Преса“, позовавайки се на бивши служители на НСО, президентът Росен Плевнелиев едва ли ще поиска оставката на Коджейков или на заместника му Калин Иванов, защото това би означавало да се конфронтира с премиера Бойко Борисов.

В правилника на дейността на НСО обаче е записано, че началникът отговаря за цялостната дейност на службата и носи еднолична отговорност за всичко, което става в нея.

Занев е бил охрана и на Стефан Софиянски по времето, когато е поел служебното правителство през 1997 г. Калин Иванов пък се оказа и шеф на отдел „Лична охрана“.

Занев е бивш гард и на Борисов, а Иванов доскоро го охраняваше.

#уволнения #НСО #Тодор Коджейков #Георги Райков #Георги Занев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници