Плевнелиев даде 10 дни на следствените органи „да си свършат работата" по покушението над Доган

Плевнелиев даде 10 дни на следствените органи „да си свършат работата" по покушението над Доган
Държавният глава даде 10 дни на вътрешния министър Цветан Цветанов, на главния прокурор Сотир Цацаров, както ти на шефа на НСО ген. Тодор Коджейков „да бъдат така добри да си свършат работата". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

10 дни имат отговорните институции, за да свършат работа по случая с нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Пред камерите на Би Ти Ви Плевнелиев бе категоричен, ча на предстоящите през лятото парламентарни избори няма да бъда генератор на задкулисни коалиционни уговорки.

„Доброто име на България беше поставено под опасност с нападението над вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган в събота. Политизирането на този казус, бързото посочване на виновния трябва да отстъпи място на работата на експертите", посочи президентът.

Плевнелиев, който веднага след опита за покушение над Догам обяви, че нападението ще бъде включено като извънредна точка по време на Консултативния съвет по национална сигурност който ще се проведе на 5 февруари, заяви, че това дава шанс за категорични действия на държавността.

Той поздрави новия лидер на ДПС Лютви Местан за новия му пост и потвърди, че е имал среща с него като каза, че уважава нагласата на движението да се превърне в една истинска модерна и либерална европейска партия и им пожела успех.

„Така пожелавам успех по пътя на развитие на всички останали български политически сили", добави Плевнелиев.

Той обаче подчерта, че „в този тежък момент, в който България беше разходена из целия свят с един човек, който беше на трибуната и на когото беше опрян пистолет на челото, трябва да си кажем, че това е проблем за демокрацията и оттук нататък всички трябва да работим за изчистване на нашето име. Как? Като не се разправяме оттук нататък кой, защо и как, политизираме тезите, водим войни, защитаваме един истински атентатор? Не".

Държавният глава даде 10 дни на вътрешния министър Цветан Цветанов, на главния прокурор Сотир Цацаров, както ти на шефа на НСО ген. Тодор Коджейков „да бъдат така добри да си свършат работата".

„След това висшият политически орган на държавата ще чуе и ще излезе с решение", прибави Плевнелиев.

Относно твърденията, че е имало предварителна информация за готвено покушение срещу Доган, президентът заяви категорично, че такъв доклад не е имало.

Той призна, че НСО е допуснала грешки и предстоят наказания, тъй като трябвало да се носи отговорност.

„Да, в НСО бяха допуснати слабости, но искам да се сложат подписите на много хора по веригата - къде са допуснати слабостите, да се направи анализ, да се види всяка камера, всяко движение, какъв е бил предварителният план, какво се е случило в реалност и от там нататък да си направим изводите", каза Плевнелиев.

„Всички политически лидери, вместо да се изпокарат, да посочат мерки", призова президентът.

Във вторник се очакваше НСО да обобщи информацията за действията си по време и след покушението над Доган, но от службата ще проговорят пред медиите чак в четвъртък.

По-рано през деня пък от ДПС поискаха главният прокурор и прокуратурата да изземат разследването по случая от МВР, тъй като смятали, че полицията не е обективна.

На специална пресконференция лидерът на ДПс Лютви Местан настоя да бъде възложена нова експертизата на европейска лаборатория.

#ДПС #Лютви Местан #Ахмед Доган #НСО #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници