Левицата победи Меркел на изборите в Долна Саксония

Левицата победи Меркел на изборите в Долна Саксония
Регионалното правителство на Давид Макалистър от ХДС се радваше на стабилна подкрепа от канцлера Ангела Меркел по време на предизборната кампания, но загуби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лявоцентристка коалиция свали регионалното коалиционно правителство на консерваторите на канцлера Ангела Меркел на изборите в Долна Саксония.

Коалицията между Съюза на социалдемократите и „Зелените“ спечели с минимална преднина от един мандат срещу ХДС и либералите изборите в неделя, предаде БГНЕС.

Досега в ландтага на Долна Саксония доминираха в съюз консерваторите и либералите – същата коалиция, която управлява Германия на федерално ниво.

Според прогнозите СДП и „Зелените“ ще вземат заедно едно място повече от консерваторите и либералите, което им позволява да свалят регионалното правителство на Давид Макалистър от ХДС, който бе силно подкрепян от Ангела Меркел по време на предизборната кампания.

Според оценките на обществените медии ARD и ZDF консерваторите ще получат около 36% от гласовете, либералите – 9,9%, СДП и „Зелените“ - съответно 32,6% и 13,7%.

Регионалните избори са извънредно важни за канцлера Меркел осем месеца преди парламентарните избори във федералната република. Те са последният тест преди месец септември, когато са регионалните избори в Бавария, а след това и националните, на които ще се реши дали Ангела Меркел ще получи трети мандат за управление.

Меркел остава основен фаворит според допитванията на национално равнище.

#Германия #Долна Саксония #Ангела Меркел #Канцлер на Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници