Кой е новият лидер на ДПС Лютви Местан

Кой е новият лидер на ДПС Лютви Местан
След 23 г. на лидерския пост в ДПС Ахмед Доган предаде ръководството на партията в ръцете на Лютви Местан след динамичен и напрегнат ден. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

След 23 г. на лидерския пост в ДПС Ахмед Доган предаде ръководството на партията в ръцете на Лютви Местан след динамичен и напрегнат ден.

Лютви Ахмед Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджли. Завършил е българска филология и право.

Според официалната му визитка, цитирана от „Дневник”, той е работил като преподавател в Ловешко и Момчилградско.

Местан е депутат от Движението за права и свободи в три поредни Народни събрания – в 38-то, 39-то и 40-то, в което е избан от Стара Загора.

Първоначално той влиза в парламента като народен представител от коалицията „Обединението за национално спасение" през 1997 г., в която тогава участват освен ДПС, партия Нов избор, Зелената партия, Федерация „Царство България" и БЗНС-Никола Петков.

От 2001 г. досега Лютви Местан е народен представител от ДПС. На 11 юли 2005 г. той поема поста заместник-председател в партията си ДПС, в настоящото Народно събрание заема същия пост и в парламентарната група на движението. Член е на комисиите по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта и по културата, гражданското общество и медиите.

През септември 2007 г., от публикуваните документи на Комисията по разкриване на досиетата, става ясно, че Лютви Местан е бил сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност в периода 1979-1981 година, под псевдонима „Павел", припомня още „Дневник”.

Съпругата му Ширин Местан е оглавявала Държавната агенция за закрила на детето по време на Тройната коалиция (2005–2009 г.)

#ДПС #Ахмед Доган #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници