Част от заложниците в Алжир успели да избягат?

Част от заложниците в Алжир успели да избягат?
Въоръжени бойци щурмуваха газовото находище и жилищата на работници в сряда преди разсъмване и ислямистка групировка заяви, че държи 41 чужденци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Част от заложниците, похитени от ислямисти в газово находище в Източен Алжир, са успели да избягат, съобщи частният телевизионен канал „Енахар“.

Според „официален“ източник на медията избягалите са 15 души, сред които има и двама французи.

Собственикът на телевизионния канал Анис Рахмани твърди, че е получил информацията от официален източник, но френското посолство в Алжир отказа да я потвърди.

Междувременно австрийското външно министерство съобщи, че сред заложниците има австриец. Говорителят на ведомството Мартин Вайс посочи, че то е било уведомено за това от компанията, чийто служител е заложникът.

Въоръжени бойци щурмуваха газовото находище и жилищата на работници в сряда преди разсъмване и ислямистка групировка заяви, че държи 41 чужденци, включително американци, японци и европейци в Тигантурин, в Сахара.

Екстремистите наричат себе си „Подписалите се с кръв“, а групировката им е свързана с „Ал Кайда в ислямския Магреб“. Те настояват Алжир да откаже достъп до въздушното си пространство на Франция, която провежда военна операция срещу ислямистите в северната част на Мали, както и прекратяването на военните действия.

При нападението те убиха двама специалисти - британец и алжирец, и раниха други двама - британец и норвежец.

На разсъмване в четвъртък силите за сигурност на Алжир обкръжиха и блокираха терористите.

Заложниците на ислямистките бойци в газовото находище в Алжир са били принудени да си сложат колани с експлозиви, съобщи един от похитените в телефонен разговор с телевизия „Франс 24“.

Според информация на медията похитителите са тежковъоръжени и са заплашили да взривят съоръжението за добив на природен газ, ако алжирската армия се опита да освободи пленниците.

#Алжир #Мали #Франция #ислямисти #„Ал Кайда" #заложници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници