Калфин: Субсидията за чалга е пример за поредно безсмислено харчене на европари

Калфин: Субсидията за чалга е пример за поредно безсмислено харчене на европари
Според Ивайло Калфин виновна за казуса със субсидията за чалга не е компанията, спечелила проект по европейска програма, а този, който е посочил критериите за приоритети в конкурсите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската субсидия за „Пайнер Медиа“ е поредният пример за безсмислено за икономиката на България харчене на европейски пари, заяви евродепутатът Ивайло Калфин.

Според него виновна за казуса не е компанията, спечелила проект по европейска програма, а този, който е посочил критериите за приоритети в конкурсите.

„Това не е начинът, по който държавата да подпомага европейската или българската икономика. Надявам се в тези процедури да няма умисъл от страна на държавата. Ще видим дали тези продуценти, които получават милиони, дали няма да се включат в някоя кампания за изборите“, посочи още Ивайло Калфин пред БНТ.

Въпреки че евродепутатът не очаква парите за проектни плащания в земеделието, според него ще се запази широката разлика между плащанията за българските земеделци и тези в съседните страни, например Гърция.

„Последното предложение, което Ромпой направи, намалява оригиналното предложение на комисията с около 80 млрд. евро, сега се говори за още едно намаление. В преговорите виждаме и че няма основание за искане на изравняване на субсидиите“, обясни Ивайло Калфин.

По думите му най-големият проблем на българското земеделие е, че не е конкурентоспособно, страната не изнася зърно или суровини, има много малка преработвателна промишленост, а от производството на консерви и сирена в държавата остават малко средства.

„Проблемът е как държавата организира плащанията. Ако продължава така, ще се обезлюдят съвсем селата“, предупреди евродепутатът.

Той обясни, че земеделието на България може да си върне позициите, ако се субсидират много по-добре животновъдството, зърнопроизводството, зеленчукопроизводството.

„Ако се насочват средства и по програма „Конкурентоспособност“, която отиде за попфолкпевиците, България да изнася преработени продукти, не просто да засяваме и да изнасяме зърно от страната“, коментира още Ивайло Калфин.

Той обясни, че за борба с младежката безработица групата на социалистите в ЕП настоява с европейски средства да се финансира младежката гаранция, или т. нар. двойна система.

„Това е система, в която младите хора влизат в професионално образование, правят се съвместни проекти заедно с работодателите и бизнеса, доказано е, че това води до ниска безработица. Ние ще се борим това да се финансира с европейски средства или поне частично“, допълни Ивайло Калфин.

Той каза още, че младежката безработица става приоритет на ЕС, защото има страни, в които младежка безработица е над 50%, а около 40% са реално неработещите млади и неучещи в България.

#„Пайнер Медиа" #Ивайло Калфин #ОП „Конкурентоспособност"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници