Талибаните осъдиха намесата на Франция в Мали

Талибаните осъдиха намесата на Франция в Мали
Франция започна операция в Мали на 11 януари, след като ден по-рано ислямистите превзеха северния централен град Кона в четвъртък след няколко дни ожесточени сражения с армията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Афганистанските талибани осъдиха френската военна интервенция в Мали, като предупредиха, че намесата ще има „катастрофални“ последици.

Франция, която изтегли своите части от Афганистан през декември, започна въздушни нападения в подкрепа на малийската армия в операциите срещу местните ислямисти.

По този повод талибаните обявиха в комюнике на своя уебсайт, че Париж не е научил урока си от „провалите“ в Афганистан и Ирак, предадоха АФП и БГНЕС.

„Когато Франция започна процеса на изтегляне от Афганистан, изглеждаше сякаш френското правителство ще разшири своята антивоенна позиция в останалите региони на света“, коментира говорителят Забихула Муджахид.

„Страната обаче наруши ангажимента си към мира, като изпрати военни и стъпи на територията на Мали“, допълни той.

Франция започна операция в Мали на 11 януари, след като ден по-рано ислямистите превзеха северния централен град Кона в четвъртък след няколко дни ожесточени сражения с армията. Кона се намира на 70 км от град Мопти, където е разположена регионалната щабквартира на малийската армия.

Съветът за сигурност на ООН поиска бързо разполагане на африкански въоръжени сили в размирните северни райони на Мали.

#Афганистан #Ирак #Франция #Мали #талибани #Забихула Муджахид #Съвет за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници